Quantcast
Channel: Elin Ørjasæter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14

Stakkars BI-professorer

$
0
0

Så bærer det løs igjen. Ledelsen på våre to ledende handelshøyskoler (NHH og BI) blir angrepet i mediene av de akademisk ansatte.

Avisa Dagens Næringsliv følger sakene, og det eneste som er felles med dem er altså mistillit til ledelsen.

Professorer og amanuenser har landets frieste og mest utviklende jobber, men mener seg stadig utsatt for hårreisende dårlig ledelse. Det kan umulig være sunt å ha det for bra.

De har fri arbedeidstid og er velsignet fritatt for den type stress som finnes i de fleste andre jobber Men det er noen årsaker til denne bisarre situasjonen.

Tom Colbjørnsen, rektor på BI, anklages med jevne mellomrom for det meste.

Akademikerne blir utsatt for andre og mer spesielle belastninger på jobben: Det er knivskarp konkurranse om å være den som betyr noe faglig, og som dermed får forskningsmidler og enda mer frihet.

Jobbsuksess er knyttet til menneskelig verdi, på annen måte enn i de fleste andre deler av arbeidslivet. Slikt gir gode vekstvilkår for intriger og klikkdannelser.

Enda viktigere er mangel på turnover. Har man først fått ansettelse så slutter man aldri. Nøyaktig slik som i utenriksjenesten, der hele 9,7 prosent følte seg mobbet på jobben i 2008, da de målte saken.

I næringslivet og i store deler av offentlig sektor kan man bytte jobb, dersom er sur på sjefen. Det er mye vanskeligere å få til i akademia, fordi jobbene er så få og så spesialiserte.

Er du sjef selv, og anklages for mobbing? Boka Bedre ledelse gir konkrete råd.

Når ”exit”, altså å skifte jobb, ikke er en opsjon, så legger man maksimalt inn på å endre forholdene til egen fordel. Og akademikere har tid og anledning til å gjøre maksimalt ut av sin misnøye, også i mediene.

I en undersøkelse i 2008 på BI kom det fram at en av ti vitenskapelig ansatte følte seg mobbet på jobben. På humanistisk fakultet på Universitetet i Oslo samme år var det én av åtte, altså hele 12 prosent.

Det er et paradoks at folk som har fri arbeidstid, liten undervisningplikt og mulighet til å forske på det som interesserer dem mest, blir så konfliktglade.

Paradoksalt ja, men ikke særlig nytt. Dette er akademias minst sjarmerende side.

Hvorfor er kvinner mer sykmeldt enn menn? Les min forrige sak 11 grunner til syke kvinner.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14

Trending Articles