“Kvinner kan ikke lukeparkere.” Hvis jeg kjeder meg på en fest, så kan jeg bare si noe sånt. Det er garantert noen som blir rasende.
Dette er en av kjepphestene mine. Ikke lukeparkering altså, ikke kjønnsforskjeller heller. Nei, kjepphesten er forskjellen på små og store tall, også kalt gruppenivå versus individnivå. Dette MÅ du forstå dersom du skal delta i samfunnsdebatten. Følg med nå:
At kvinner ikke kan lukeparkere er sant på gruppenivå, altså i store tall. Men ikke på individnivå, altså i små tall. Hvis jeg arrangerer en lukeparkeringskonkurranse mellom ti tusen kvinner og ti tusen menn, så er det helt sikkert at mannelaget vinner. Hvorfor? Jo, fordi menn, i store tall, er bedre til å navigere generelt enn kvinner (altså å intuitivt forstå vinkler og avstander). Dette er godt kjent av spesialister innen psykometri, en egen gren innen psykologifaget. Dessuten har menn flere timer bak rattet enn kvinner, som befolkningsgruppe betraktet kjører de rett og slett mere. Så kvinner kan faktisk ikke lukeparkere, i forhold til menn, hvis man ser det hele fra månen, altså i store tall.
Men dersom jeg arrangerer en lukeparkeringskonkurranse mellom en tilfeldig mann og kvinne jeg møter på gata, så er det helt uvisst hvem som vinner. For da er vi på individnivå. Og da kan en kvinne, selvfølgelig, være bedre enn en mann til å lukeparkere. Utfallet av konkurransen er helt uvisst.
Hvorfor er dette så viktig? Jo, fordi det går snart ikke an å diskutere noe uten at folk hyler opp om “generalisering”. Du generaliserer, sier de anklagende, hvis jeg sier sånne opplagte ting som at “kvinner er mindre konkurranseorientert” eller “menn er mer agressive”. Begge deler er bekreftet av forskere ikke en, men mange titalls ganger.
Det er absolutt forskjell på kvinner og menn nemlig. I de store tall. Men hvorfor blir folk så forbannet av å høre det? Det betyr jo ikke noen begrensing på individet. Da jeg sa at kvinner mangler killerinstinkt, det var i 2004, ble jeg landskjent i løpet av to dager, så utrolig provoserende syntes folk det var. Men det var èn dame som forsto hva jeg mente. Det var Gro Harlem Brundtland. Hun ble spurt av Dagbladet om hva hun mente om dette med killerinstinkt.
” Gutter er mer aggressive, helt fra de er babyer og oppover. Jenter er mer sosiale og opptatt av kontakt med mennesker” sa Gro. “Jeg snakker ikke om enkeltmennesker, men gjennomsnittlig sett er de mer aggressive. Det viser all forskning og faktiske iakttakelser verden over.”
“Men du har nok killerinstinkt?” spurte journalisten. “Vel, jeg har vært et individ med større doser av det, ja,”, svarte Gro.
Var ikke det bra svart? Hun forklarte forskjellen på små og store tall i ett eneste sveip med seg selv som eksempel.
Kvinner og menn er ulike i store tall, i temperament, ferdigheter og interesser. Som individer derimot er vi dønn ulike og det helt uavhengig av biologisk kjønn. Hurra for de tusen forskjellene!
Denne artikkelen sto først på trykk i “Det gode liv”, magasinets mars-nummer.